anksioznost

Tesnoba – anksioznost

Večina izmed nas pozna občutke stresa, zaskrbljenosti ali nervoze. Običajno so ti občutki trenutni in izginejo tako hitro, kot se pojavijo. Za tiste od vas v primežu tesnobe pa so ti občutki močnejši, trajajo dosti dlje.

Če trpite za tesnobnostjo, se po navadi začnete izogibati določenim okoliščinam, ki bi vam utegnile napad tesnobe sprožiti. Za vaša vsakdanja opravila je to vsekakor moteče. Hkrati pa se zmanjša kakovost vašega življenja.

Obstaja kar nekaj načinov, kako vašo tesnobnost omiliti, če že ne preprečiti. Med njimi je tudi hipnoterapija. Hipnoterapija cilja na odkrivanje izvornega vzroka vaše tesnobe in vam pomaga spremeniti odnos do nje.

Kako prepoznati tesnobnost?

 • Pretirano razmišljanje
 • Premišljevanje
 • Glavoboli
 • Bolečina v prsih
 • Omotica
 • Težave s spanjem
 • Pospešeno dihanje
 • Slabost
 • Pospešen ali nepravilen srčni utrip
 • Nemirnost
Rezerviraj termin

Kako vam hipnoza lahko pomaga?

Hipnoza vam poveča občutek samozavesti in verovanja vase. Zmanjša pa vam občutke strahu in pretiranih skrbi. Zavestno se boste naučili umiriti in nadzorovati vsa čustva, povezana z vašo tesnobnostjo.

S pomočjo hipnoterapije boste spoznali, kaj in zakaj sproži vašo tesnobnost. V stanju hipnoze boste te okoliščine označili kot nepomembne, jim odvzeli čustveni naboj. Na koncu bomo v vaši Podzavesti vaše dosedanje odzive nadomestili z novimi, ustreznejšimi.

Okoliščine ne bodo veš imele nadzora nad vami. Vi boste postali tisti, ki boste imeli nadzor nad okoliščinami. Strah pred tesnobo pa bo izginil.

V praksi se je izkazalo, da 3 do 4 terapije zadostujejo za odpravo te težave.

Za več informacij pokličite na:
031 654 110

Za več informacij pokličite na:
031 654 110

Zakaj se anksioznost pojavi?

Človeška vrsta je skozi razvoj razvila številne samo-obrambne mehanizme. Eden izmed njih je odziv »boj ali beg«. Ko vaši možgani zaznajo grožnjo ali nevarnost, se sprožita hormona adrenalin in kortizol. Pripravita vas na boj ali beg. Postanete čuječi za dogajanje v vaši okolici. Srce vam bije hitreje. Krvne žile se razširijo, da bi kar največ krvi prišlo tja, kjer jo potrebujete.

Z razvojem moderne družbe je potreba po tem izredno dovršenem sistemu dosti manjša kot včasih. Pri večini od nas se ta sistem najpogosteje sproži, ko nismo življenjsko ogroženi. Tako za primer odziv »boj ali beg« lahko sproži vaš nadrejeni, ki od vas pričakuje neko dodatno nalogo, poleg obstoječih.

Neprijetno počutje »pogoltnete« in obsedite za mizo. Srce vam razbija. Ne veste kaj storiti, da se to neha. V kolikor tesnoba začne vplivati na vaš vsakdan, postane težava – anksioznost. Vsaka malenkost vas utegne spraviti iz tira. Mogoče celo čutite določeno stopnjo tesnobe skozi ves dan.

Vrste tesnobnosti

Ker tesnobnost včasih občutimo vsi, utegne biti težavno prepoznati, kdaj se razvije v motnjo. Če doživljate močne občutke tesnobe, ali pa le ti trajajo dolgo, vas utegnejo izčrpati in posrkati vase.

Simptomi in težave povezani s tesnobnostjo, se od posameznika do posameznika razlikujejo. Obstaja več vrst tesnobnosti:

 • Generalizirana anksioznost

  Pri tej motnji tesnobnost občutite ves čas. Mogoče sploh ne veste, zakaj ste v skrbeh. Mogoče se celo zavedate nesmiselnosti vaših občutij, a si ne morete pomagati. Vseskozi ste v skrbeh zaradi družine, službe, finančnega položaja,… Sprostiti se ne morete niti ponoči, imate težave z nespečnostjo.

 • Panična motnja

  Za to motnjo so značilni napadi tesnobe. Izraziti občutki strahu, ki se pojavijo brez opozorila in jih lahko sprožijo različne situacije. Pogosti so tudi panični napadi. Tisti, diagnosticirani s panično motnjo, ste pogosto v neprestanem strahu pred napadom panike. Ta strah pa vam utegne sprožiti nov napad panike. Vrtite se v začaranem krogu.

 • Socialna fobija

  Pri tej motnji je prisotno izjemno močno nelagodje ob stikih z drugimi ljudmi. Določena stopnja treme je sicer povsem običajna. Pri tej vrsti motnje pa gre za močan strah biti med ljudmi, z njimi komunicirati, ali pa pred njihovimi negativnimi kritikami.

 • Obsesivno kompulzivna motnja

 • Fobije

 • Post-travmatski stresni sindrom

Rezervacija termina

Dovolim, da uporabite moje podatke za namen priprave ponudbe, pogodbe in komunikacijo poslovnega sodelovanja.

Pogoje poslovanja si preberite tukaj.