Spomin in procesiranje informacij

Zavestni um lahko običajno procesira 7 (plus/minus 2) enot informacij na enkrat.

Nekateri ljudje ne zmorejo niti tega. Poznate kakšno »1 (plus/minus 2)«?

Poskusite sledeče: Ali lahko navedete več kot 7 izdelkov iz ene kategorije izdelkov, recimo bombonjere?.

Večina ljudi bo sposobna našteti 2, največ 3 izdelke pri kategorijah, ki jih ne zanimajo. In običajno ne več kot 9 izdelkov pri kategorijah visokega interesa. Za to obstaja tehten razlog. Če ne bi ves čas sproti aktivno brisali informacij, bi postali preobremenjeni.

Mogoče ste že slišali razlago – če bi se istočasno zavedali vseh čutnih dražljajev okrog nas, bi se nam zmešalo. Zato naši možgani prejete informacije filtrirajo.

Ko je spomin enkrat ustvarjen, mora biti »shranjen«. Ne glede na to, za kako dolgo.

Nekateri strokovnjaki trdijo, da obstajajo tri stopnje shranjevanja informacije: čutilna stopnja, kratkoročni spomin in na koncu dolgoročni spomin.

Ker naši možgani nimajo potrebe po shranjevanju vsega dogajanja, se vsi spomini niti ne ohranijo. Zato stopnje shranjevanja informacij delujejo kot neke vrste filter. Ta filter nas ščiti pred poplavo informacij, ki nas obdajajo.

Ustvarjanje spomina se začne z zaznavanjem

Dojemanje neke informacije se vedno začne na čutilni stopnji, ki traja le delček sekunde. Omogoča nam zaznati vidne, slušne in celo otipne dražljaje.

Po začetnem dojemanju »spomina« se ta nato prenese v kratkoročni in nato v dolgoročni spomin. Pogosteje, kot je neka informacija uporabljena, bolj verjetno bo končala v našem dolgoročnem spominu. To je recimo eden izmed razlogov, zakaj učenje pomaga pri doseganju boljših rezultatov na testih. Informacije, shranjene v našem dolgoročnem spominu se obdržijo dosti dlje kot tiste v kratkoročnem ali senzoričnem. Hkrati pa dolgoročni spomin lahko shrani neomejeno število informacij.

Na podlagi raziskav in opazovanja procesov je dokazano, da hipnoza s svojim neposrednim delovanjem na spominske mehanizme lahko spodbudi vašo sposobnost spominjanja določenih dogodkov. Podzavestni del vašega uma beleži vse, medtem ko Zavestni del ne. Raziskovanje spominov, shranjenih v vaši Podzavesti, vam tako lahko pomaga ponovno odkriti določene dogodke/spomine.

Rezervacija termina

Dovolim, da uporabite moje podatke za namen priprave ponudbe, pogodbe in komunikacijo poslovnega sodelovanja.

Pogoje poslovanja si preberite tukaj.